17Април2024

История за милиони

kids

Своеобразен рекорд в сайта за набиране на средства indigogo привлече вниманието на медиите отвъд океана, след като историята се превърна в истинска легенда във фейсбук. Само за броени дни бяха набрани повече от един милион долара. До края на кампанията остава седмица, а първоначално заложената цел е преизпълнена на 1000%.

Всичко започва с една снимка. Всъщност, всичко започва, когато един мъж решава да последва сърцето си, купува си фотоапарат и започва да снима хора по улиците на Ню Йорк. Докато снима напълно непознати, този необичаен герой, им задава едни и същи въпроси, защото, както сам казва – отговорите са безкрайно разнообразни.

И така, докато в деня на Мартин Лутър Кинг, не задава един по-различен въпрос. „Кой е човекът, който те вдъхновява?” отговорът, който получава задейства верига от събития, които довеждат до събирането на повече от 1 000 000 долара само за няколко дни, което е своеобразен рекорд на сайта за краудфандинг.

Сигурно вече се досещате, че младият мъж за когото става въпрос е Брандън Стантън чиято страница Humans of New York (HONY) има повече от 11 милиона последователи от целия свят. На 20 януари 2015 г. Брандън снима тринайсетгодишния Видал, който споделя че неговият герой е директорката на училището в което той е ученик в шести клас. Mott Hall Bridges Academy се намира в Браунсвил, Бруклин, район с най-високо ниво на престъпност в целия град.

С присъщото си любопитство Брандън решава да се запознае с директорката Надя Лопез, която споделя с него програмата си да опази децата от улицата и да им даде шанс за по-добро  бъдеще. Само след няколко часа вече е създадена кампания за набиране на средства, която за 2 дни събира парите необходими за това, децата от училището да отидат на мотивиращо пътуване до Харвард.

Тук обаче започва чудото на HONY. Благодарение на общността от фейсбук последователи  на творчеството на младия фотограф, повече от 36 000 души са направили дарение през сайта за набиране на средства, и даренията продължават да пристигат. Към момента на писане на този материал, набраната сума е 1 084 643 долара.

Тези пари ще стигнат за училищни посещения в Харвард за десет години напред, както и за Лятно училище за учениците от  Mott Hall Bridges Academy за същия период. Със средства над 700 000 долара ще се създаде фонд за стипендии който ще носи името на момчето от което започна всичко – а именно Видал. Той ще е носител и на първата стипендия.

Средствата обаче не са единственото, което получава училището и преподавателския екип. На една от поредните си срещите с Мис Лопез, Брандън забелязва букети с цветя, подписани „Фен на страницата HONY”, писма с пожелания за успех и признателност за работата, която вършат всички учители, пристигат от Англия, Нова Зеландия, Австралия.